Natuurbegraven op Christinalust

Jeroen Jordaan wil dat landgoed Christinalust een plek is voor iedereen. Een plek waar leven is en waar we ons verbonden kunnen voelen met de generaties die ons voorgingen en de generaties die na ons komen. Waar we kunnen genieten van de mooie Twentse natuur. Hij wil ook dat zijn plek iets betekent voor mensen, dat het een maatschappelijk belang dient.

Steeds meer mensen voelen de behoefte zich te verbinden met de natuur en hebben behoefte daar ook hun laatste rustplaats te krijgen. Die invulling geven we Christinalust door er natuurbegraven mogelijk te maken. Daarbij zoeken we nauw contact met de regio: we werken samen met mensen en bedrijven uit de regio van landgoed Christinalust.

Op een natuurbegraafplaats vind je een eeuwigdurende laatste rustplaats. Een eigen plek, met rust en ruimte, in de natuur. Bij die boom die in de herfst zo prachtig kleurt. Bij het ven, waar de regen kringen maakt in het water. In het open veld, dat in de zomer verandert in een zee van wilde bloemen. Of op die kleine open, zonnige plek in het bos. Een fijne plek waar je je met je geliefden verbonden kunt voelen op een positieve manier, die kracht geeft en nieuwe inspiratie biedt. Op een natuurbegraafplaats mag je voor altijd zijn en kunnen je geliefden dichtbij zijn en zich laten troosten door de rust en ruimte van de natuur.

Roy van Boekel, initiatiefnemer van Natuurbegraven Nederland

'We vinden het iedere keer weer bijzonder als we zien dat mensen van onze natuurgebieden genieten en zelf hun plekje in dat gebied uit willen zoeken. We willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen. Maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. Natuurbegraven en recreatie kunnen op deze manier prima samengaan. We zien op de andere natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland dat dat ook in de praktijk zo gaat. Mensen vinden het fijn deze natuurgebieden te bezoeken.'

Natuurbegraven Nederland

De natuur, daar zijn we zuinig op. Natuurbegraven Nederland ontwikkelt en onderhoudt natuurgebieden. Christinalust is er daar een van. Wij zijn ervan overtuigd dat we natuurbegraven mogelijk kunnen maken op een manier waar zowel mens als natuur beter van worden. Sterker nog: natuurverbetering is voor ons een voorwaarde. Niet alleen bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats, maar ook in de wijze waarop we rekening houden met de natuur als we begraven.

Natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is in de eerste plaats een gewoon natuurgebied. Maar dan een die tijdelijk een bijzondere extra functie heeft. Mensen kiezen er zelf een eigen plekje dat bij ze past. Die plekken gaan op in de natuur en doordat een liggende boomschijf de enige grafmarkering is leidt niets af van de natuurbeleving. Maximaal 10% van de totale oppervlakte  wordt gebruikt voor natuurgraven. Het blijft ook toegankelijk voor bezoekers, tussen zonsopgang en zonsondergang.

Het landschap en de natuur bepalen hoe het gebied er uit komt te zien. Wij laten ons bij de ontwikkeling leiden door de bestaande, bijzondere natuur- en landschappelijke eigenschappen. De enige toevoeging die wij doen is het aanleggen van (extra) halfverharde paden, halfverharde parkeerplaatsen en het creëren van een ceremonie- en/informatieruimte. We vinden het belangrijk dat de uitstraling en ligging van deze elementen passen bij het bestaand gebied.

Landgoed Christinalust blijft eigendom van de familie Jordaan. Mensen kopen met een natuurgraf van Natuurbegraven Nederland op Christinalust het recht om op de door hen gekozen plek op het landgoed een laatste rustplaats te krijgen. Vanuit de opbrengsten van de natuurgraven, ontwikkelen, realiseren en beheren wij het natuurgebied. Het beheer van het landgoed is hiermee in elk geval voor 100 jaar geborgd en we weten zeker dat het voor altijd natuur blijft. Voor elk plekje storten wij een bijdrage in het fonds 'Stichting Nieuwe Natuur', om later nog meer natuur in de omgeving van het landgoed te realiseren.